18.05.2022 11:00

Велико Търново показва в България шедьоври на Салвадор Дали и най-доброто от визуалното изкуство през XX век

За първи път в България и във Велико Търново гостуват оригинални творби на Салвадор Дали, Кес ван Донген, Пол-Емил Бекат, Рокуел Кент и Федерико Фелини. Изложбата „Казанова – мит в огледалото на визуалното изкуство“ е подредена в обновената Художествена галерия „Борис Денев“ и събира близо 80 творби на най-големите и световно признати майстори в жанра през XX век. Тя е на разположение на посетителите на културния център в продължение на три месеца – до 17 август.
Експозицията бе официално вчера /17 май/ от заместник-кмета Нейко Генчев, директора на галерията Мартин Митев и куратора и съпритежател на ценната колекция Василий Кесаури.
Изложбата е гостувала в редица прочути световни музеи, университети, библиотеки и културни средища. В старопрестолния град събитието е организирано и продуцирано от ХГ „Борис Денев“, Община Велико Търново и Art Expo SIA (Латвия), провежда се под патронажа на кмета Даниел Панов.
Заместник-кметът Нейко Генчев сподели, че гостуването на изложбата доказва смисъла на големия проект за цялостно обновяване на художествената галерия и развитието и като съвременен център за изкуства, обществен и културен живот. Събитието е само началото от поредица от прояви през цялата година, посочи още той.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.