23.06.2022 12:30

България при цар Иван Александър и Средновековна Европа оживяват на Царевец

Международният фестивал „Средновековен Търновград“ ще се проведе от утре до неделя /24-26 юни/ на Царевец. Зад портите и стените на крепостта над 180 реанактори от България, Италия, Гърция, Румъния и Сърбия ще представят исторически реконструкции на бита, културата, занаятите и изкуствата, кулинарията, войнските умения и въоръжение от времето на Второто българско царство, Византия и Европа в периода XII-XIV век. Основната фестивална тема е „Цар Иван Александър – любов и дипломация“ .
Събитието се организира от СНЦ „Търновци“, НД "Традиция"- клон Велико Търново, Община Велико Търново и Регионален исторически музей. Достъпът до фестивала е свободен, заплаща се входната такса за архитектурно-музеен резерват "Царевец". Със свободен вход са вечерните концерти на 24 и 25 юни.
Чуждестранните участници са италианците от „Historia Bari“, гръцката група за византийска история “Protospartarii”- Атина, румънски групи „Каафява мечка“ – Букурещ и „Черният дракон“-Брашов и „Бели орлови“ от Белград, Сърбия.
Във възстановките ще участват НД "Традиция" - клон Велико Търново, Шумен и Панагюрище, Сдружение за исторически възстановки "Чигот" – Варна, група „Верени“-София, Средновековно общество MODVS VIVENDI – София, СИВ „Филипопол, музикалните групи „Еринеи“, „Ксана", „Летящи номади“ и свободни реконструктори.
Подарък за всички участници и посетители на фестивала ще е прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ в съботната вечер /25 юни/ от 22,30 ч.
Пълната програма е достъпна на следния адрес:
https://www.facebook.com/SrednovekovenTarnovgrad/

 

 
© 2023 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.