25.10.2022 17:00

Кметовете към новите депутати: Гледайте по-често надписа „Съединението прави силата“ и го осмислете

Послание към новоизбраните депутати в 48-о Народно събрание отправи местната власт, която проведе своята годишна среща в Албена. Тридневният форум, събрал над 1200 участници: кметове и техни заместници на големи и малки общини, градове и населени места, председатели на общински съвети, общински съветници и партньори премина под знака на необходимостта от диалог и повече конструктивизъм в управлението.
Посланието към депутатите от 48-о Народно събрание бе отправено от председателя на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов, който по време на форума заяви:
„През 1911 година предците ни изписват на фасадата на историческото Читалище „Надежда – 1869“ в старопрестолния град девиза „Съединението прави силата“. 20 години по-късно този надпис е поставен и на сградата на Народното събрание. Нека, когато се отправят към своето работно място, новоизбраните депутати да вдигат по-често глава и да поглеждат към тази мъдрост – „Съединението прави силата“. Да я осмислят и да я приложат в ежедневните си дела. Време е да бъде сложен край на омразата. Стига вече противопоставяне на българи срещу българи заради партиен егоизъм. Нека законодателна, изпълнителна и местна власт се обединим за по-добрия живот на всички български граждани и най-вече – на децата на България“, коментира Даниел Панов.
Кметът на Велико Търново даде пример с модела на работа в Сдружението на общините – кметовете там са избрани от различни партии, но си говорят и благодарение на добрия тон, диалог и конструктивно поведение взимат нужните решения за общините и за българските граждани.
Годишната среща на местните власти бе посветена на 140-годишнината от приемането на първия нормативен акт, уреждащ местното самоуправление – Закона за общините и градското самоуправление от 1882 година – само четири години след Освобождението и три години след Търновската конституция. „Предците ни са осъзнали, че една държава ще върви напред, ако има силна местна власт. Казват го бележити българи и учредители на държавността като Екзарх Антим Първи, Драган Цанков, Петко Каравелов, Петко Славейков, Тодор Икономов и много други. Днес е време държавата отново да влезе в ролята си и да подкрепя местната власт. През последните две години кметовете доказаха, че работят като истински държавници, защото изнесоха на гърба си кризите, въпреки всички трудности. Продължават да го правят и днес“, завърши Даниел Панов.
Вицепрезидентът Илияна Йотова защити искането на общините за по-голяма самостоятелност. С реална финансова децентрализация, за която НСОРБ настоя, редица проблеми биха получили доста по-бързи решения, а всяка община ще може да планира много по-конкретно инвестициите си в инфраструктура и подобряване на средата и качеството на живот. Необходими са смели политически решения, посочи Илияна Йотова и увери, че президентската институция ще продължи да подкрепя усилията ни за повече самостоятелност.
Вицепрезидентът подчерта, че присъствието й на форума на НСОРБ е израз на дълбоко уважение и респект на президентската институция към работата на местната власт. По думите й - необходими са смели политически решения и конкретни мерки за повече самостоятелност на общините.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.