26.10.2022 16:30

Велико Търново почете въстанието на Петър и Асен и небесния закрилник Св. Димитър

837 години от подвига на братята боляри Петър и Асен – въстанието, довело до възстановяването на българската държава и край на византийското робство, както и паметта на св. Димитър Солунски бяха отбелязани във Велико Търново. По стара традиция празничната програма започна с литургия в църквата „Успение Богородично“ в кв. „Асенов“. Кметът Даниел Панов и председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов уважиха службата и заедно с жители на квартала запалиха свещ за здраве.
Последва традиционното литийно шествие с иконата на св. Димитър Солунски през Владишкия мост. То продължи до историческия храм, носещ името на светеца – в подножието на крепостите Царевец и Трапезица. Именно в църквата „Св. Димитър“ Петър и Асен вдигат въстанието. Там бе отслужен благослов, а кметът Даниел Панов произнесе празнично слово.
„Димитровден – 26 октомври, винаги ще е много по-специален за нас, великотърновци.
Този ден ни връща към корените, когато е написана първата глава в най-славния период от хилядолетната история на любимия ни град и на България. Братята Петър и Асен са сред най-видните ни герои, дали началото на търновското величие. През 1185 година те се изправят срещу една велика сила – Византия. И с успешното въстание поправят неправдата от съкрушителния удар на империята срещу Самуил и българския народ, нанесен близо два века по-рано. Българската държава е възстановена, а Търновград е обявен за столица.
Наш дълг е да предаваме тези чувства на национална гордост, достойнство и чест на по-младите и на децата. Да ги възпитаваме в дух на родолюбие и почит към бележитите българи и великотърновци“, каза Даниел Панов.
„През 1911 година предците ни мъдро изписват „Съединението прави силата“! Първо в Търново – на фасадата на Читалище „Надежда“ и едва 20 години по-късно – върху сградата на Народното събрание.  Днес обществото ни има нужда от осмисляне на този девиз. От единство, а не от разделение.
Изисква се сила и решителност – всеки да надмогне себе си, пристрастията и личните си стремежи. Изисква се далновидност и прозорливост – да вникнеш в заветите от миналото.
Преди 837 години Петър и Асен го направиха. Обединиха българите около кауза и ги поведоха към постигането й. Днес имаме нужда от същото“, завърши Панов.
По случай Деня на строителя, който също се чества днес, бе осветен и раздаден курбан. Слово произнесе председателят на областната структура на Камарата на строителите Венцислав Дончев.
Финал на честванията е прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, която ще бъде излъчена в 19,00 ч. тази вечер и ще се наблюдава от площада пред крепостта Царевец, носещ името на цар Асен I.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.