02.03.2023 11:00

Одобрени са кандидатите за смяна на старите замърсяващи печки с климатици

Нов климатик срещу отказ от стара и замърсяваща печка на дърва и въглища ще получат безплатно великотърновци, живеещи в няколко района на старопрестолния град. Инициативата е част от проекта „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“, чиято Основна фаза се реализира от Община Велико Търново по програма LIFE на Европейската комисия. Климатиците вече са допустим нов уред за отопление, заедно с тези на газ или пелети.
В продължение на месец продължи приемът на документи по проекта. Класирането на кандидатите вече е готово и е публикувано на следния адрес.
127 са одобрените заявки за подмяна на стара печка на дърва и въглища с климатик, а 14 – за нови отоплителни уреди на газ и пелети.
Допълнително ще бъде обявен срокът, в който одобрените кандидати ще могат да посетят Община Велико Търново за подписване на съответния договор.
За големите квартали – „Бузлуджа“, „Зона Б“, „Колю Фичето“, „Чолаковци“, както и за районите извън обхвата на проекта по програма LIFE Община Велико Търново подготвя нова процедура по Програма „Околна среда". В нея се очаква да бъдат привлечени най-малко 4000 домакинства, чиито стари печки да бъдат сменени с нови отоплителни уреди от различен тип, включително и климатици.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.