20.02.2023 17:45

Велико Търново и град Шуша, Азербайджан, обединяват усилия в опазването на културно-историческото наследство

Историческите столици на България и Азербайджан – Велико Търново и град Шуша, ще си сътрудничат в опазването и реставрацията на културно-историческото наследство. Този акцент в развитието на двустранното партньорство кметът Даниел Панов обсъди заедно с делегация от Азербайджан, ръководена от Айдън Каримов – специален представител на президента на Азербайджан за област Шуша. Част от гостуващата група бе и азербайджанският посланик в България Хюсеин Хюсеинов.
Възобновяване на археологическите проучвания на историческия хълм Девинград /Момина крепост/, както и реставрация на югозападната крепостна стена на Трапезица са проекти, по които Община Велико Търново работи, каза по време на срещата кметът Даниел Панов.
„Възстановяване на културно-исторически обекти би бил съществен хоризонт в нашата съвместна работа. Във Велико Търново работят много добри експерти в сферата на опазването на културното наследство, които могат да помогнат с опита и експертизата си и на град Шуша“, коментира Айдън Каримов.
Културният обмен и гостуване на фолклорни състави на различни фестивали е друг аспект на сътрудничеството.
Официален старт на партньорството между Велико Търново и Шуша бе даден през октомври 2022-а година, в рамките на официално посещение на президента на Азербайджан Илхам Алиев в България и срещата му с президента Румен Радев. Азербайджанската страна проявява значителен интерес към инвестиции и в други публични обекти във Велико Търново.
Заместник-кметът Нейко Генчев показа на гостите Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“, Самоводската чаршия, църквата „Рождество Христово“ в Арбанаси. Делегацията посети и крепостта Трапезица, в чиято реставрация и социализация фондацията за историческо и културно наследство „Гайдар Алиев” инвестира 2,5 млн. лева. В рамките на визитата бе проведена среща и с областния управител инж. Георги Гугучков.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.