28.04.2013 16:30

Ученици "нарисуваха" с цветя логото на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата

   Цветна композиция, изобразяваща логото на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата, бе създадена в зелените площи на парк "Марно поле". Фигурата бе "нарисувана" с разноцветни маргаритки и теменужки от група ученици на професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "А. Попов". Инициативата бе част от пъстрата програма на Община Велико Търново, подготвена за празника Цветница и в подкрепа кандидатурата на старата столица за Европейска столица на културата през 2019 година.
Цветното лого бе оформено с помощта на 400 стръка маргаритки и теменужки от десетокласници, изучаващи специалността "Парково строителство и озеленяване". В засаждането участва и техният ръководител Валентин Митков, преподавател в гимназията.
Обсъжда се идеята на различни места в града да бъдат засадени още по-големи цветни фигури с логото на кандидатурата ни за Европейска столица на културата. Подобна цветна композиция се очаква да се появи в района на Южния пътен възел, където ще се вижда както от преминаващите през града посетители, така и от въздуха. Преди да пристъпят към оформянето на фигурата в парк "Марно поле", учениците използваха цифров модел на логото и посадъчен чертеж, обясни Валентин Митков. В огромна цветна градина се превърна днес парк "Марно поле". По повод хубавия пролетен празник Цветница в централната алея на парка бе подредена изложба-базар на производители и търговци на цветя. Имаше и щандове с великденска украса и сувенири. На специално изградена сцена се изявиха детски фолклорен ансамбъл „Искрици" и детска вокална формация „Пеещи камбанки".
От Общината се бяха погрижили да осигурят подарък за всеки именник. Около 500 саксийки с бегонии бяха раздадени на великотърновци, носещи имена на цветя, дървета и билки. Най-малките болярчета се забавляваха в детска работилничка по цветарство с аниматори и специалисти, които им показаха как се садят и отглеждат цветя. За работата на малчуганите бяха предоставени около 1000 стръка пролетни цветя.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.