29.04.2013 10:30

Великотърновски художници представят творбите си в побратимения град Твер

  По покана на главата на град Твер г-н Корзин в градските изложбени зали бе открита представителна изложба на съвременни великотърновски художници. Представени са 17 автори с 40 творби: живопис, графика и визуални изкуства.
На откриването на изложбата присъства делегация от Велико Търново. Куратор на изложбата е спечелилият конкурс доц. Красимир Русев. Изложбата е посветена на 24 май и ще остане експонирана до 27 май.
Твер е единственият руски град, който отбелязва празника с големи тържества, литийно шествие и манифестация на учениците. На откриването на 26 април, присъстваха зам. глава  „Култура, образование и социални дейности“ на администрацията на Твер г-жа Людмила Огиенко и зам. председателят на Тверската  Дума г-н Вадим Рибачук, директорът на Българския културен институт в Москва г-жа Буряна Ангелакиева и много дейци на културата от Твер. Многото граждани споделиха впечатлението си, че изключително рядко присъстват толкова много хора на откриване на изложба.
На пресконференцията преди откриването на изложбата присъстваха както всички местни медии, така и екипи на РИА Новости и ИТАР ТАСС от Москва.
Това е първо събитие за обмен на културни продукти инициирано от администрация на двата побратимени града. До момента инициативите са се осъществявали от отделни институции – училища, университети, любителски състави. Организирането на културни събития от двете общини е гаранция за постигане на високо професионално ниво на изявите и разширяване мащаба на културното сътрудничество.
По време на откриването на изложбата бе показан обичай  „Ладуване” и изпълнения на любителската формация за български фолклор „Славяночка“. Дамите от формацията са руски граждани, но с перфектен български когато пеят. По време на поредица от други срещи от руска страна беше заявена категорична подкрепа за кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година.
Делегацията от старата столица се срещна с зам. глава  „Култура, образование и социални дейности“ на администрацията на Твер г-жа Людмила Огиенко, с директора на Тверската академична областна филхармония г-жа Татяна Салникова, с която е обсъдена идея за гостуването им във Велико Търново, с директора  и преподавателите на елитното 12-то училище, което е побратимено с нашето СОУ „Владимир Комаров“.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.