10.05.2013 15:00

Включи се в мисията - 23 май 2013 г.

  Хепънингът "Включи се в мисията" е инициатива на Чешкия център в София и се осъществява съвместно с любезната подкрепа на Община Велико Търново и Регионална народна библиотека „П.  Р. Славейков“ и е посветен на 1150 години от Великоморавската мисия на братята Св. Св. Кирил и Методий. Освен във Велико Търново, проявата ще се проведе и в градовете Бургас, Варна, Русе и Пловдив от 16 до 23 май 2013 г.
Събитията в хепънинга целят да се припомни делото на двамата братя по атрактивен начин, да провокират реакцията на младите хора, да предоставят възможност на различни творци да пресъздадат по свой начин събитията отпреди 1150 години.
Във Велико Търново мероприятията ще протекат в Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков“. Откриването ще бъде в РНБ от 11:00 ч. с представител на Чешкия център в София и гости от Чехия. Предвидени са Изложба от комикси – от 11:00 ч. (автор – Щепанка Йислова, Чехия), работилница декоративна композиция, вдъхновена от старобългарските ръкописи на глаголица – от 13:00 ч. (Арт Център Велико Търново, водещ – Галина Николова), работилница пощенска картичка на глаголица – от 15:00 ч. (ученици от ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ с ръководител В. Камбурова), дебат на тема: „Необходими ли са в Европа отделните национални езици или е достатъчен един общ език?“ – от 17:00 ч. (клуб по дебати – Велико Търново, клуб по дебати – Шумен), между отделните мероприятия ще тече шоу-прожекцията „Кирил и Методий са VJ“ (Линда Паленкова, Адела Колажикова – студентки от Чехия).

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.