10.05.2013 16:10

Във Велико Търново ще се проведе престижното международно събитие „Нощ на литературата”

   Международната проява „Нощ на литературата” ще се състои във Велико Търново на 15 май. Събитието стана възможно след срещи и разговори на кмета на Община Велико Търново с Негово Превъзходителство Павел Вацек, посланик на Чешката република в България през лятото на 2012 г. Събитието  е организирано от Чешкия център в София и Община Велико Търново.
Местата за четене в рамките на събитието са:
РНБ „П. Р. Славейков“ (17:00ч. - 19:00ч., чете актьорът и поетът Гено Мочуков)
Филиал на РНБ, кв. „Бузлуджа“ (16:00ч. - 18:00ч., чете Николай Колев)
Снек-бар „Малкия Интер“ – ул. „Иван Вазов“ № 22 (17:30ч. - 21:00ч., чете Антони Цонев)
Абитуриенти и ученици от ХГ „Св. Св. Кирил и Методий" ще четат откъси от съвременни чешки писатели в РНБ „П. Р. Славейков“ от 9.30ч. до 11:00ч.
Ще бъде разиграна и томбола с книги за присъстващите. На финала - коктейл за участниците.
 
Международното събитие Нощта на литературата е хепънинг, който се провежда в България за втора година и се радва на изключителен интерес. Тази година той е иницииран от Чешкия център и се осъществява в сътрудничество с мрежата културни институти на страните от Европейския съюз (EUNIC). На 15 май 2013 г. в седмата годишнина на събитието участие ще вземат Прага, Амстердам, Братислава, Брюксел, Букурещ, Вилнюс, Дъблин, Лисабон, Лондон, Мюнхен, Париж, Санкт Петербург, Флоренция и много други градове.
Нощта на литературата представлява четения в градски пространства, така наречените „гнезда“. На всеки половин час актьори или други други публични личности четат откъси от произведения на съвременната европейска литература. Във всяко „гнездо“ има по един актьор, който чете един и същи откъс, а посетителите се придвижват между различните места. Презумпцията е, че литературата е инструмент за взаимно разбиране и културен обмен, помагащ за преодоляване на бариерите в комуникацията.
Нощта на литературата е форма на диалог между изкуството и околната среда, една среща на култури, автори, преводачи, издатели и любители на литературата. Посетителите ще имат възможност да се докоснат до творби на автори от Австрия, Великобритания, Македония, Полша, Русия, Унгария, Франция, Хърватия и Чехия. Освен културните центрове на тези страни, участват и Гьоте институт, представителството на Европейската комисия, както и сдружение „София: Поетики“ със стихотворения от млади български поети.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.