18.05.2013 16:00

Даниел Панов спечели подкрепата на италианския град Ферара за Велико Търново - Европейска културна столица

   Меморандум за сътрудничество между градовете Ферара и Велико Търново подписаха заместник-кметът на италианския град Росела Задро и кметът на старата столица Даниел Панов. Днес за пръв път бе представен и новият слоган на регион Велико Търново във връзка с програмата за кандидатурата за Европейска столица на културата. „Творим Щастие” е логото, с което през 2019-а година ще се представя старопрестолнината.
 „Това е една креативна концепция, която прави Велико Търново различен от всички останали български градове кандидати. Тази концепция е развита на базата на убеждението ни, че потреблението на културата, участието в културните събития и създаване и споделянето на изкуството и духовността носят личностно удовлетворение и позитивно усещане. Една от целите ни е да мотивираме всички творци, интелектуалци, формирования на гражданското общество, политици на местно и регионално ниво в постигането на лично щастие. Очакваме ползи от създаване на среда, в която всички хора имат равен достъп до културата и равни възможности да изразяват и развиват творческия си потенциал”, уточни кметът Даниел Панов.
По думите на Росела Задро, заместник-кмет на град Ферара, който се намира в провинция Емилия Романя, Велико Търново е регион, който заслужава да стане културна столица на стария континент през 2019 година. „Много харесахме и идеята и философията на слогана за едно бъдеще, в което щастието и благополучието имат значение, в което хората се чувстват по-щастливи и по-добре”, допълни Росела Задро.
Десет италиански града ще се състезават за титлата „Европейска столица на културата” през 2019 година. Това са Равена, Венеция и Североизточен регион, Матера, Сиена, Перуджа-Асизи, Акуила, Торино, Бергамо, Бари и Сиракуза. От регион Емилия Романя Равена е градът, който се кандидатира. Но от град Ферара подкрепят Матера в регион Базиликата (Южна Италия).
„Безпрекословно подкрепяме Велико Търново и затова в момента изработваме този първи протокол за сътрудничество. Това е документ, който се отнася не само за областта на културата, а и за различни други инициативи в бъдеще – икономика, околна среда, развитие. Задължението, което Ферара поема с този меморандум, е да сътрудничи в поддръжката на Матера и Велико Търново като градове кандидати за столица на културата след шест години. Защо подкрепяме тези два града? Болоня, която е център на Емилия Романя, вече е била столица на културата през 2000 г. Ние предполагаме, че Матера има най-реалният и голям шанс  да стане столица на културата от италианска страна. Ние създаваме триъгълника Велико Търново-Матера-Ферара, като даваме безпрекословната си подкрепя на двата града”, поясни Аурелио Донати, представител на сдружението на италианските фирми в България.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.