07.05.2012 17:19

Нова атракция монтираха на Царевец

 

Средновековен катапулт в естествени размери е новата атракция, която ще привлича туристи на крепостта Царевец. Той бе монтиран преди няколко дни на площадката пред пирамидатата на историческата крепост.

На това емблематично място е провъзгласена Независимостта на България през 1908 година, сподели в интервю за Общинската информационна агенция Иван Църов, директор на Регионалния исторически музей във Велико Търново. По думите му катапултът предизвиква още от сега огромен интерес у посетителите. Екип от четирима души са обучени за работа със средновековното оръдие, но все още няма изработени доспехи за тях. „Общината пое ангажимент да финансира костюмите на тези средновековни воини, които ще обслужват машината. Надяваме се нейната работа да бъде демонстрирана през летните месеци, когато се провежда оперният фестивал „Сцена на вековете”. Както знаете, тогава се канят различни клубове, които демонстрират бойни умения, свързани със средновековния живот”, допълни Църов.

Катапултът е изработен по идея на председателя на великотърновския клуб „Традиция” Върбан Минев. Работата по него в започнала още в края на миналата година. Това е действащ модел с оригинална големина, който може да изстрелва различни предмети. „В никакъв случай няма да си позволим да се изстрелваме опасни предмети. Това ще застраши посетителите. Възможно е да се изстрелват цветя, балони или пликчета с вода. Надяваме се атракцията да бъде голяма. Повечето хора са чували за катапулт, но никой не го е виждал отблизо”, добави Църов.

Средновековното оръдие е с големина 3 метра на 2.60. Предвидено е да може влиза в съвременен автомобил. Машината има колела, за да се придвижва по-лесно. „Катапултът излезе сравнително евтин.  Голяма част от усилията и труда, които положи Върбан Минев, са безплатни. За сметка на музея са закупени само материалите. Стойността му е под 1000 лева”, сподели още Църов.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.