15.07.2013 17:00

Пресконференция по проект "Създаване и промотиране на иновативни културни събития - летен оперен фестивал „Сцена на вековете”

   За две години Община Велико Търново изпълни проект: летен оперен фестивал „Сцена на вековете” (09.08.2011г. - 09.08.2013 г.). Той бе свързан с единственото по рода си културно събитие в България - „Сцена на вековете”, което се провежда на открито, на хълм "Царевец" във Велико Търново.
Летният фестивал „Сцена на вековете” е уникален културен факт, вдъхновен от величието и неповторимия блясък на старопрестолната българска столица, възроден и развиван през последните години от Община Велико Търново и жителите на града и общината. За фестивала, насред крепост "Царевец" през 2013 г., е построена специална сцена, висока над 6 метра. Сценичното пространство е организирано в хармония с автентичната историческа среда, а над 1000 зрителски места са разположени около сцената и в подножието на Патриаршеската църква.
 
За представяне на постиганите резултати Ви каним на пресконференция по проект "Създаване и промотиране на иновативни културни събития - летен оперен фестивал „Сцена на вековете” на 17 юли, сряда, от 11:00 часа в град Велико Търново на панорамна площадка „Звук и светлина”, на улица „Никола Пиколо” № 6.
 
В пресконференцията ще вземат участие проф. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет, Снежана Данева, заместник - кмет на Община Велико Търново, Мариела Цонева, директор на дирекция „Общинско развитие” на Община Велико Търново, Цветомир Бояджиев, управител на „Царевград Търнов” ЕООД.
Акцент в пресконференцията ще бъдат постигнатите резултати, създадените добри практики, реализираните партньорства и допълнителните ефекти от осъществяването на проекта.
 
Проектът е финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 - 2013г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161РО001/1.1-10/2010 „Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития”.

Операта в три действия „Тоска” е едно от важните събития на летен оперен фестивал „Сцена на вековете”. Едно от най-великите произведения на сценичното оперно изкуство за всички времена. Прочутата лирична опера в световната класика на това изкуство е написана на прага на 20-ти век, като първата й постановка е през 1900 г. Операта „Бал с маски” на Верди е всеки сезон в афиша на Софийската опера и балет, където се играе с голям успех. Разтърсващото съдържание и невероятните солисти на Операта, правят „Бал с маски” търсена от почитателите на гениалния композитор. 
Балетен спектакъл „Откровения” е специално създаден от трупата на Софийската опера и балет за летен оперен фестивал „Сцена на вековете” на крепост "Царевец" във Велико Търново. Спектакъла се нарича „Вечер под звездите на Царевец (Откровения)” и разказва една „почти” невероятна история, която в същото време може би е съвсем реална…

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.