08.05.2012 14:32

„Регион Велико Търново – духът на България” е слоганът на кампанията за Европейска столица на културата през 2019 година

 

„Регион Велико Търново – духът на България” е слоганът на кампанията за Европейска столица на културата през 2019 година, съобщи днес на нарочна пресконференция кметът на община Велико Търново Даниел Панов. В надпреварата за домакинство на престижната титла влиза цялата област, а не само старата столица. По думите на кмета не само Велико Търново има големия ресурс да кандидатства, но и всяка една от  общините в областта. Това ще допълни, обогати инициативата и ще я направи по-лесно осъществима, смята градоначалникът. Кметовете на десетте общини застават на 100% зад идеята на Панов, като всеки от тях направи реални предложения за включване с различни фестивални прояви, културни програми и забележителности. Според местните управници обединяването на културните календари на общините се прави за пръв път и е крачка напред в развитието на целия регион. Сухиндол предложиха представянето на празниците „Трифон Зарезен” и „Илинден”, ще се включат още празникът на „Горнооряховският суджук” на „Еленският бут”, фестивалите „Балкан пее и разказва” – Златарица, царската колекция  от галерията в Стражица, Фестивала на античното наследство – Свищов  и др.

Даниел Панов обяви, че предстои регистрация на неправителствена организация, асоциация или комитет, представящ кандидатурата ни за Европейска столица през 2019 година. В тази структура ще бъдат включени известни личности от региона, по един отговорник от администрацията на всяка община, представители на медиите.  „Идеята събира все повече съмишленици.  Към инициативата ни се присъединяват неправителствени организации „Дупини”, „Таралеж”, преподаватели от ВТУ, граждани на Велико Търново, живеещи в чужбина”, сподели Панов. Той обяви, че слоганът на кампанията ще бъде отпечатан на всяка бланка на общините в областта.

До края на 2013 година ще бъде сформирана комисия, която да номинира градовете-домакини. В съставът й влизат шест експерти от България и седем от други страни. Преди номинациите членовете ще преминат специално обучение в Брюксел. Номинираните градове ще станат ясни в края на 2014 година. При одобрение кандидатите ще получат европейско финансиране за подготовка. Общият бюджет е 150 млн. евро.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.