23.07.2013 14:00

EASA подреди пъзел в подножието на Царевец в подкрепа кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата

   Площадът пред крепост "Царевец" във Велико Търново бе изпъстрен с красив и впечатляващ пъзел. Автори на тази инсталация са студенти по архитектура - представителите на Европейската асамблея на студенти по архитектура EASA в България. Тяхната цел е да подкрепят кандидатурата на Велико търново за Европейска столица на културата и да припомнят на великотърновци и гостите на града, че догодина по същото време, именно на този площад ще бъде открита "EASA 2014 SYMБИОЗА".
Oрганизаторите решиха събитието да бъде създаването на пъзел, заради желанието им да има игрови и интерактивен елемент в проекта. Идеята е да направят нещо, което да остане и да е полезно за гражданите. Хората сами трябва да сглобят пъзела, което само по себе си е доста забавно, а в разглобено състояние пъзелът придобива функцията на мебел (своеобразен стол, кресло, диван), която може да се ползва на площада.
Стотици туристи с любопитство и удоволствие не само разглеждаха елементите, а и активно участваха в подреждането на пъзела. Догодина през месец август Велико Търново ще бъде сцена и ателие на открито за 500 студенти по архитектура от цяла Европа, които ще преобразят, посредством многобройни и разнообразни работилници градската тъкан, прилагайки най-свежите, оригинални и креативни идеи.
Великотърновци и гостите на града могат да вземат участие пряко в организацията на кандидатурата за Европейска столица на културата, както и в подготовката на Европейската асамблея на студенти по архитектура като споделят това, което очакват да се промени в заобикалящата ги градска среда, кое е нещото, което им липсва, какви са техните проблеми. Те могат да напишат своите предложения и идеи за промяна в градската среда на всеки един от кубовете. За целта са оставени и маркери.
През месец април тази година българските представители на EASA потърсиха мненията и гледните точки на жителите на старата столица кои са най-любимите им места в града. За целта студентите обиколиха търновските улици с голяма отпечатана карта на града. Тези локални точки вече са фотографирани.
Любимите места на старостоличани ще бъдат заснети и изпратени до участниците в цяла Европа. Всякакви градски пространства могат да станат обект на някаква работилница през следващото издание на Асамблеята.
EASA (European architecture students assembly) е най-мащабното и влиятелно събитие за студенти по архитектура в Европа. Всяко лято от 1981 година до днес 500 бъдещи архитекти от всички европейски държави, се събират за две седмици в различна страна от континента, за да споделят знания и опит и да изследват връзката между архитектурата и съвременното общество, в среда, която университетите не могат да предоставят.
EASA се заражда в Англия през 1981 година, когато нашумял проблем в градската среда на Ливърпул провокира група студенти да потърсят съдействие от европейските си колеги. Събитието се развива с неочакван успех и изводът за всички е един - EASA трябва да се провежда ежегодно, в различни държави.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.