29.07.2013 17:00

Зрители от 32 държави сред публиката на "Сцена на вековете"

   Над 9000 зрители са аплодирали представленията, включени в афиша на летен оперен фестивал „Сцена на вековете”, който се проведе от 19 до 28 юли на крепост "Царевец". Сред публиката е имало зрители от 32 държави, като най-много са чужденците от Русия, Румъния, Великобритания и Германия. Най-посещаваното представление е премиерата на „Бал с маски”, съобщи управителят на общинската агенция по туризъм Цветомир Бояджиев. 40 % от публиката е пристигнала във Велико Търново специално за фестивала, който представи оперите „Тоска” на Джакомо Пучини, „Бал с маски” на Джузепе Верди и балет „Вечер под звездите на Царевец – откровения”.

„Сцена на вековете е емблема на съвременната музикална култура”, подчерта пред журналисти академик Пламен Карталов, директор на „Софийска опера и балет” и художествен директор на културния форум.

През 2012 и 2013 година фестивалът се реализира по проект на община Велико Търново „Създаване и промотиране на иновативни културни събития – летен оперен фестивал „Сцена на вековете” по ОП „Регионално развитие” 2007 - 2013.  

В следващите си издания „Сцена на вековете” ще се надгражда и развива като едно от основните събития, заложени в концепцията на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година. 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.