08.05.2012 14:40

Кръщават улица на великотърновеца Светлозар Раев

 

Да бъде назована улица в старопрестолния град на името на Светлозар Раев. Това предложение бе обсъдено на редовно заседание на Постоянната комисия по спорта, туризма и младежта към местния парламент снощи.

Към този момент предстои да бъде потърсена подходяща улица, която да бъде кръстена на търновеца, който до 1998 година изпълнява длъжността на първи български посланик при Съвета на Европа. „Този човек е дал много на Велико Търново. От 1992 година той председателства Комитета на Министрите на Съвета на Европа, а до 2001-а година е посланик на България при Светия престол в Рим и при Военния суверенен орден на Свети Йоан от Йерусалим, Родос и Малта. Той работи активно за организирането на посещението на папа Йоан Павел II в България. През 2010-а година Съветът на Европа приема Харта за образованието и човешките права. В основата на процеса, довел до приемането на този европейски документ, стои великотърновецът Светлозар Раев”,  коментира Камен Алексиев, председател на Комисията.

Надяваме се кметът да намери подходяща улица, защото Светлозар Раев е един достоен великотърновец, който заслужава такова признание, категорични бяха общинските съветници.

Светлозар Раев е син на Димитър Раев, кмет на Велико Търново през 20-те години на миналия век и управител на Македония в периода между 1941 и 1944-а година. Потомък е на възрожденката Бяла Бона.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.