08.05.2012 14:38

Румънци усъвършенстват езика ни в специализиран курс по международен проект

 

Специализиран курс по български език и култура бе открит официално днес във Велико Търново. Инициативата е част от проекта „Трансгранична университетска мрежа за интеркултурна комуникация”.

В курса участват румънски граждани, успешно приключили занятия по български език в университетите в Крайова и Констанца, които са партньори по проекта на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”. Той реализира дейностите по него още съвместно с Русенския университет “Ангел Кънчев” и международното дружество  „Елиас Канети”. „В курса участват 14 души от двата румънски университета. По време на 20-дневния си престой във Велико Търново те ще задълбочат езиковите си познания и ще се запознаят с историята и културата на България. Убедени сме, че този курс ще ги направи и добри приятели на страната ни ”, коментира доц. Багрелия Борисова – зам.-ректор на ВТУ.

Специализираният курс включва и културна част. По време на нея румънските гости ще учат български песни и танци и ще посетят интересни забележителности в старата столица, Арбанаси, Габрово, Етъра, Троян, Ловеч. „Имате познания по български език и това е добро начало за създаване на нови приятелства и опознаване на страната ни”, каза при откриването на курса доц. Христо Бонджолов – декан на Филологическия факултет на ВТУ.

Проектът се реализира в рамките на програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.