15.09.2013 10:00

Кино фестивалът "Славянска приказка" гостува във Велико Търново

Събитието е част от подкрепата на кандидатурата на града за Европейска столица на културата

   Повече от 300  филма от България, Русия, Молдова, САЩ, Германия, Франция, Китай, Македония, Черна гора, Сърбия, Унгария, Австралия, ЮАР, Казахстан, участват в първия международен фестивал „Славянска приказка”, който гостува във Велико Търново. Първото издание е посветено на 1150-годишнината от създаването на славянската писменост и утвърждаването на славянската култура.
Трима от победителите във фестивала ще получат статуетката “Хелиос”. Ще бъдат раздадени и 10 специални награди “Свети Георги Победоносец”. Изявени общественици и културни дейци ще получат почетното отличие “Българска роза”.
Президент на фестивала е проф. Димитър Димитров, а председател на журито е Соломон Шулман, писател и кинодраматург от Австралия. Съпредседатели на комисията, която оценява творбите, са Ю Сяо-ган, кинорежисьор и продуцент от Китай, и Димитър Гочев, кинорежисьор и продуцент от България.
„За Община Велико Търново е не само особено престижно, а и истинско удоволствие, че този фестивал гостува във Велико Търново. Това е един аспект от културния живот на града, който има огромно значение. Стараем се да обхванем целия спектър на културните изяви, на културните процеси, които протичат при нас, да бъдем в крак с всички събития, които протичат в света, а една много важна част от тях - това са славянската култура, славянската писменост, контактите, обменът на културните продукти със славянските страни. Именно за това фестивала е и акцент в нашата програма в кандидатурата ни за европейска столица на културата през 2019-та година, защото представя ролята на славянската култура в общата европейска култура”, каза директорът на дирекция „Култура и туризъм“ Нелина Църова. Тя съобщи още, че филмите, представени на фестивала, ще се излъчват в Голяма зала на Общината при свободен вход в продължение на една година.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.