24.09.2013 11:00

Във Велико Търново се открива изложба, посветена на 1150-годишнината от Моравската мисия на Кирил и Методий и създаването на старобългарския книжовен език

   От 10:00 часа на 26 септември, четвъртък, в алеята пред паметник "Майка България" ще се открие пътуващата изложба Св. Св. Кирил и Методий и държавата на духа. Инициативата е посветена на автентичния български принос в световната култура, кирилицата - българската азбука и се осъществява по идея и с финансовата подкрепа на д-р Милен Врабевски, Европейски гражданин за 2013 година. През 2013 година България чества 1150 години от Моравската мисия на Кирил и Методий. В рамките на националните чествания на годишнината, под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев, изложбата беше представена в София, Варна и Брюксел, където бе открита от еврокомисар Кристалина Георгиева. Гостуването на изложбата в старата българска столица  се осъществява с подкрепата на Община Велико Търново и българският евродепутат Моника Панайотова.
Изложбата разкрива художественото и тематичното разнообразие на средновековната българска книжнина (IX-XIV в.), като представя най-значимите писмени паметници - глаголически и кирилски. Специално са подчертани решаващата историческата роля на българските владетели Борис Михаил Покръстител, Симеон Велики, Петър I Български и мащабната дейност в книжовните средища на средновековна България – Плиска, Преслав и Охрид. По силата на историческите факти и свидетелства на епохата, единствено България по онова време била готова да съхрани и утвърди зрялото дело на Кирил и Методий със своята силна държавност и единна християнска религия. Кирилицата и старобългарският книжовен език, наричан някога латинският на Източна Европа, определят политически и културно независимата българска държава, която се превръща в културен и религиозен модел за славянските народи. Днес на кирилица пишат повече от 300 милиона души по света. Автор на изложбата е проф. Пламен Павлов, преподавател по средновековна история във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.