22.10.2013 15:00

Френски културен институт ще подпомага кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата

Марсилия активно ще споделя опит и ще помага на кандидатурата ни

Днес, 22 октомври, в Община Велико Търново се състоя работна среща на екипа, който подготвя кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата с г-н Гийом Робер – директор на Френски институт в България и г-н Жил Руе – аташе по университетско сътрудничество.
По време на срещата гостите бяха запознати с философията, концепцията и програмата, с които Велико Търново подготвя своята кандидатура. Бяха представени слогана на кампанията „Творим Щастие“, както и тематичните месеци от програмата, които ще носят наименования, които са синоними на думата „Щастие“.
Гостите бяха впечатлени от философията на кандидатурата. Оцениха я като дълбоко психологическа и даваща множество възможности за разгръщане на впечатляваща програма от оригинални събития с европейски измерения. Особено впечатление им направи подхода за търсене на синкретизъм и синтез на видове, стилове и жанрове в различни изкуства в рамките на програмата.
От тяхна страна беше предложен активен обмен с градовете от Франция Марсилия и Лил, които имат реализирани успешни кандидатури и богат опит. За Лил титлата е била важен избор, защото е била плод на 30 годишни усилия за развитието на града. Преди 40 г. градът е бил малък с високи нива на безработица, слабо развит. В резултат на стратегията и успешната кандидатура днес е метрополис с индустрия, университетски град и богата културна програма.
Марсилия, огромен град в Южна Франция, но в него е имало значими социални проблеми - бедност и безработица, разделение на етносите. Реализирали са добра програма, която е допринесла за решаването на тези проблеми. Направили са нов музей, подобрена е инфраструктурата.
„Екипа на Марсилия е готов да помогне за кандидатурата ви. Те имат готовност за домакинство на среща-разговор, споделяне на ценен практически опит“, заяви г-н Гийом Робер. Той сподели, че екипа на френският град може да бъде особено полезен на кандидатурата на Велико Търново в намирането на подходи и технологии за обединяване на творческата енергия и осъществяването на европейските аспекти на кандидатурата ни. Екипа на град Марсилия е много добре подготвен и може да помогне и с екип за улични културни прояви. Създали са сдружение за подпомагане на уличните изкуства, което в момента е много важна институция в Европа, „Инситу“ - инициатива, тръгнала от Франция. Това е инициатива и стратегия  как да се преобразяват градовете в позитивна насока със средствата на изкуствата. 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.