21.10.2013 17:00

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов прие Посланика на Аржентина

Ще бъдат установени връзки между предприемачите от двете страни

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов прие Негово Превъзходителство г-н Гийермо Асрак- посланик на Аржентина.
„Винаги е огромно удоволствие за мен да се завръщам във Велико Търново. Очарованието, уникалните исторически дадености, които притежава града са условия той да се хареса на всички свои посетители“.
Емиграцията на българи в Аржентина в началото на 20-ти век е тема, по която е работено съвместно с Министерство на външните работи. Резултатът от тази дейност е експонираната изложба, посветена на историята на двустранните отношения. Представени са снимки и документи на хората от града и региона, които са емигрирали в Аржентина в началото на 20-ти век.
Негово Превъзходителство г-н Асрак изказа на кмета благодарност за съорганизаторството на изложбата и за добрата възможност за представяне на експозицията в сградата на музей „Възраждане и Учредително събрание“.
Посолството ще направи дарение на Регионална библиотека „Петко Рачев Славейков“ на аржентинска литература. България е сред първите 10 страни в света по превод на аржентински автори.
Ще бъдат показани 4 съвременни аржентински филма, спечелили множество международни награди. Професионални танцьори ще покажат красотата на тангото. Посланикът спомена по време на срещата, че подробно е запознат с кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 година.
Господин Асрак сподели, че е проучат възможността за контакти с представители на аржентинския бизнес в областта на хранително – вкусовата промишленост и земеделието, където страната има огромен опит и съвременни технологии и техника.
Кметът на общината Даниел Панов предложи да се осъществи среща на бизнеса от двете страни за намиране на общи интереси за съвместни бизнес проекти. Г-н Панов отбеляза презентациите на тангото в рамките на Международното изложение „Културен туризъм“, както и провежданите уроци по танго.
„Радвам се, че работим активно с посолството на Аржентина по отношение на туризма и културата. Организираните дни на аржентинската култура се радваха на голям интерес от страна на нашите граждани“, заяви г-н Панов.
Посолството на Аржентина ще  получи информация за фирмите от Велико Търново и региона, които работят в хранително вкусовата промишленост. Ще бъде направено необходимото, за да установят контакти помежду си и да работят по съвместни бизнес проекти.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.