04.12.2013 14:00

Певци с физически недъзи набират средства за Творчески център за хора с увреждания

Близо 20 певци и музиканти с физически увреждания на различна възраст и от различни краища на страната се изявиха в старата столица с  концерт под мотото „Като всички останали”. Орхан Мурад, Богдана Петрова - победителка в „България търси талант”, българският Том Джоунс – Иван Караиванов, Робърт Абрашев, Илона Калчева и изумителната 9-годишна Криси са някои от музикантите, участвали в концерта. Фантастични изпълнения на популярни хитове и обичани народни песни доставиха стопроцентова наслада на великотърновци. Събитието се състоя в две поредни вечери, за да имат възможност повече боляри да се докоснат до изкуството, уменията и духа на талантливите хора с увреждания, като в МДТ „Константин Кисимов” входът бе свободен за всички. Това не е просто концерт, това е сила на духа и воля за живот, категорични са организаторите.
Талантите пяха в старата столица, за да популяризират каузата на фондация „Сила за живот”, която разработи проект за изграждането на Творчески център за хора с увреждания. Идеята на проекта, която активно е подкрепена от Община Велико Търново, е интегрирането на хората с физически увреждания в социалния, икономически и културен живот, и увеличаване на възможността за тяхното равнопоставено участие в различни социални и културни събития. Необходимо е да се насърчи разбирането към хората с физически проблеми, категорични са в „Сила за живот”. В бъдещия Творчески център такива хора ще имат възможност да развиват своите таланти, а педагозите, които ще работят с тях са също с увреждания. Дейностите в Центъра ще бъдат и в подкрепа на кандидатурата на Община Велико Търново за културна столица на Европа през 2019 година.
Проектът за Творчески център, с който се кандидатства за европейско финансиране, е за 100 хиляди лева. Собственото участие на фондацията обаче е 10%. За да набере необходимите средства организацията започна кампания, чието лице е талантливата незряща певица и пианистка Криси, която е второкласничка в СОУ „Емилиян Станев”. По време на благотворителната концертна вечер фондация „Сила за живот” успя да събере общо 4180 лева от продажбата на покани и от благотворителен търг. Необходими са още близо 6 000 лева. Всеки може да подкрепи мечтите на талантливите хора с увреждания. Банковата сметка е:  BG61PRCB92301008184122

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.