11.05.2012 13:35

Рампа за инвалиди и зала за упокой ще има по проект в храма „Св. св. Кирил и Методий”

 

С тържествена света литургия и курбан за здраве бе отбелязан храмовият празник на църквата „Св. св. Кирил и Методий” във Велико Търново днес.

Тази година се навършват 150 години от издаването на фермана, с който се дава разрешение за строителството му. То е възложено на Кольо Фичето. „Църковното настоятелство полага големи усилия, за да може храмът да е действащ. В последните години извършихме възстановяване на  стенописите и ремонт на камбанарията, поправихме покрива, направихме и нова ограда. Сега изготвихме проект, който предстои да бъде внесен за одобрение. Със средствата по този проект, около 15 000 лв., ще бъдат изградени рампа за хора с увреждания, нова външна тоалетна и зала за упокой. Основен проблем за храма е, че от 1913-а година, след голямото земетресение, не му е правен вътрешен ремонт”, коментира Марин Маринов от църковното настоятелство.

Храмът „Св. св. Кирил и Методий” е единствената българска църква, построена с два купола. През тази година се навършват и 140 години от освещаването й, извършено от Иларион Макариополски. Камбанарията с часовника е изградена през 1875 година. Първоначално църквата носи името на „Свети Атанасий”. Патрони на храма сега са Светите братя Кирил и Методий.  Твърди се, че в килията му е роден Петко Р. Славейков, който е и инициатор на първото честване на храмовия празник на 11 май 1869 година.

Сред дарителите и спомоществователите на църквата са Министерски съвет, дирекция „Вероизповедания” – София, Община Велико Търново, „Мото Пфое” – България. Строително-монтажните работи в храма „Св. св. Кирил и Методий” са извършени от „Реставрация” ЕАД – София. Реконструкцията на стенописите в камбанарията е изпълнена от екипа на доц. Евгени Николов от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Автор на проекта е Атанас Георгиев. Часовникът е ремонтиран от Иван Стефанов, а стенописът на входа е дело на художника Петър Първанов. Ремонтът на двора е дело на ученици от Професионалната гимназия по строителство  „Колю Фичето” в старата столица.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.