28.01.2016 14:00

Общинският съвет одобри искането на Даниел Панов общината да спаси Къщата с маймунката

Общинският съвет одобри искането на кмета на Велико Търново Даниел Панов общината да спаси емблематичната Къща с маймунката, като я закупи. Предложението за разрешаване на сделката за емблематичната сграда, която се намира между Старите хали и Самоводската чаршия в старопрестолния град, бе одобрено с пълно мнозинство. Средствата ще бъдат осигурени от фонда за покриване на разходите за приватизация и следприватизационен контрол, каквото е нормативното изискване.
От 1991 г. Къщата с маймунката е собственост на Съюза на учените в България. В писмо на председателя проф. Боян Вълчев се посочва, че поради причини от финансово естество организацията е принудена да продаде имота. След обсъждания с кмета Даниел Панов бе решено Къщата с маймунката да бъде предложена първо на Общината. 119 000 лева е определената цена за сградата, която е строена от майстор Колю Фичето и е паметник на културата от национално значение. Мотивът е, че на тази стойност Съюзът на учените я е закупил преди 25 години. Експертен анализ сочи, че стойността е разумна, предвид сериозния ръст в стойността на недвижимите имоти във времето от 1991 г. до днес.
Къщата с маймунката е знаков обект за жителите и гостите на старопрестолния град, допринася за утвърждаването му като център на културния туризъм и е включена е във всички посетителски маршрути. Емблематичната сграда е завършена през 1849 г., а майстор Колю Фичето я строи за нуждите на търговеца Никола Коюв. Наименованието си къщата получава заради малката скулптура на седяща маймунка, която се намира точно над главния вход. В нея за кратко е живял Стоянчо Ахтар, който е известен като притежател на първата в България частна колекция от ценни средновековни ръкописи и монети.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.