08.04.2016 12:45

Старата и новата столица изготвят промени в Закона за устройство на територията, облекчаващи ремонтите на паметниците на културата

Във Велико Търново Даниел Панов проведе работна среща с Йорданка Фандъкова

Експерти от Община Велико Търново и Столична община ще подготвят промени в Закона за устройство на територията, които да кореспондират и да са съвместими с нормите на Закона за културното наследство. Целта е да бъдат облекчени процедурите по ремонт на къщи паметници на културата. Това стана ясно след работна среща между кмета на Велико Търново Даниел Панов и столичния кмет Йорданка Фандъкова, която гостува в старопрестолния град. Законопроектът ще бъде внесен за обсъждане в Националното сдружение на общините на Република България и в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Даниел Панов и Йорданка Фандъкова изразиха общо мнение, че бавните процедури по одобрение на проекти за реконструкция на сградния фонд демотивират собствениците на сградите паметници на културата. По инициатива на кметовете на Старата и Новата столица, подкрепена от НСОРБ, предстои създаването на изнесени регионални центрове на Националния институт за недвижимо културно наследство. Те ще бъдат разположени в София и още пет областни града, сред които и Велико Търново. „На практика, това е част от децентрализацията, към която всички общини и НСОРБ се стремим”, коментира Даниел Панов. Обособяването на регионалните звена е заложено в измененията на Закона за културното наследство.
Доизграждането на магистрала „Хемус” е особено значимо за цяла Северна България, категорични бяха Даниел Панов и Йорданка Фандъкова. Строителството на аутобана, което наскоро бе потвърдено като стратегически инфраструктурен приоритет за България, е важно и за Столична община, тъй като ще осигури бърза и удобна връзка с редица региони.
Кметовете на София и Велико Търново обсъдиха и бъдещите съвместни културни събития между двата града и Варна. По идея на Даниел Панов 30% от финансирането, което България ще получи по инициативата Европейска столица на културата, ще бъде отредено за съпътстващи събития в Новата, Старата и Морската столици.
Даниел Панов и Йорданка Фандъкова говориха още за нуждата от изменение на методиката, по която се определя таксата за битови отпадъци в общините. Като пример за успех бе посочено, че всички законодателни промени вече ще бъдат съгласувани с Националното сдружение на общините. Йорданка Фандъкова отличи доброто взаимодействие между Столична община и Община Велико Търново при управлението на кризи.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.