22.09.2016 19:00

Премиерът Борисов, кметът Панов и Мехрибан Алиева откриха възстановената крепост Трапезица във Велико Търново

Премиерът на Република България Бойко Борисов гостува във Велико Търново в деня на Независимостта. По покана на кмета на старопрестолния град и председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините Даниел Панов, Борисов, заедно с Панов и президента на фондация „Гейдар Алиев” – Азербайджан Мехрибан Алиева откриха възстановената крепост Трапезица.
От 2012 г. досега в знаковата за България и Велико Търново историческа местност са вложени 6,7 милиона лева. Последната инвестиция от 2,5 милиона лева е осигурена от фондация „Гейдар Алиев”, с личната съпричастност и подкрепа на Мехрибан Алиева. През 2015 г., по време на срещата между Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев премиерът дава идеята първата инвестиция на фондацията в Източна Европа и в България да е във Велико Търново. Да участва в разговорите е поканен и кметът Даниел Панов, който прави впечатляваща презентация за крепостта Трапезица. В резултат на проекта са реставрирани близо 200 метра от Западната крепостна стена, три средновековни църкви с автентични стенописи, изградена е туристическа алея с дължина около километър, монтирано е художествено осветление, а бившата археологическа база е превърната в Интерактивен център за интерпретация на културното наследство. В подножието на Трапезица е изградена пътна инфраструктура. Крепостта ще е отворена за посетители от утре.
„Днес, във Велико Търново се сбъдна една 132-годишна мечта на нашата общност. Благодаря на премиера Бойко Борисов за поетата инициатива, която бе във връзка с честване на 830-годишнината от въстанието на Петър и Асен и възстановяването на Втората българска държава. Благодаря на Мехрибан Алиева за това, че осигури финансирането за реализацията на този изключителен за България и Велико Търново проект. С отварянето на Трапезица за посетители старопрестолният град вече разполага с най-големия музеен комплекс на открито в страната и на Балканите. В миналото Царевец и Трапезица са били неизменно свързани и са оформяли сърцето на столичния Търновград - днес тази връзка е възстановена”, обърна се Даниел Панов към Бойко Борисов и Мехрибан Алиева. Той им подари автентични медальони, намерени при разкопките на крепостта преди повече от век.
„Нищо не е толкова видно за хората, когато една мюсюлманска страна изгражда църкви в България, а ние като християни пък поддържаме джамии. Това е именно и силата на света в многообразието на културите и ако се научим всички да живеем мирно, добре и заедно няма да има войни, а само просперитет. Да се надяваме, че светът ще бъде по-мъдър не само в следващите месеци, но и години“, подчерта по премиерът Борисов.
„Между България и Азербайджан има силно стратегическо партньорство и това се вижда на всички равнища. Сигурна съм, че днешният ни проект ще допринесе за развитието на връзките между двете страни. Специално благодаря на министър-председателя, затова че той контролираше всичко и ни подпомагаше във всяко едно отношение“, посочи Мехрибан Алиева.

 

 
© 2021 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.