23.09.2016 12:00

Първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева е новият почетен гражданин на Велико Търново

Първата дама на Азербайджан и президент на фондация „Гейдар Алиев” Мехрибан Алиева е новият почетен гражданин на Велико Търново. В музей „Възраждане и Учредително събрание, навръх българската Независимост се проведе тържествената церемония по присъждане на званието. Кметът на старопрестолния град Даниел Панов връчи на Мехрибан Алиева символите на почетния гражданин – знак с лента и реверна значка и диплом в тубус. Преди това да се случи, председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов отново припомни взетото с пълно мнозинство решение.
Гост на церемонията бе премиерът на Република България Бойко Борисов. Присъстваха също заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев, председателят на най-голямата парламентарна група и народен представител от Великотърновски регион Цветан Цветанов. Сред гостите бяха министърът на туризма Николина Ангелкова, депутати, представители на различни институции, организации и сдружения.
Даниел Панов запозна аудиторията с мотивите за присъждането на високото звание - огромният принос и високата ангажираност на Мехрибан Алиева за опазването, съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство на Велико Търново. „Като президент на фондация „Гейдар Алиев” /Азербайджан/ Мехрибан Алиева  лично се ангажира и подкрепи проекта за възстановяване и социализация на Трапезица, финансиран със средства от фондацията”, подчерта кметът.
„Благодаря на министър-председателя Бойко Борисов, по чиято идея започна реализацията на този проект. Той доказва непрекъснато, че милее за българщината и за опазването на културно-историческото богатство на родината”, продължи Даниел Панов, след което подари на премиера икона на Света Петка – закрилницата на Велико Търново.
Бойко Борисов отбеляза, че според него толерантността не трябва да съществува само на думи. „Нека да се опитаме да бъдем мъдри“, посочи той. „На днешния прекрасен празник няма по-добро от това да си независим, а да си зависим само от Бога и от своите приятели“, отбеляза Борисов. Мехрибан Алиева посочи, че чрез културата и образованието народите стават по-близки помежду си, а контактите между различните страни - по-достъпни.
В залата на музей „Възраждане и Учредително събрание Мехрибан Алиева бе удостоена и с титлата „Доктор Хонорис кауза” на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". Инсигниите й бяха връчени от ректора проф. Христо Бонджолов.

 

 
© 2021 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.