18.10.2013 15:00

Велико Търново направи впечатляващо представяне при внасяне на кандидатурата си за Европейска столица на културата

На 18 октомври 2014 година кметът на Община Велико Търново Даниел Панов заедно с още 7 свои колеги внесе кандидатурата на града и региона за Европейска столица на културата в Министерство на културата.
Представянето на Велико Търново беше посрещнато много добре, а оригиналният слоган на кандидатурата беше оценен по достойнство.
Ето как Даниел Панов анонсира кандидатурата на Велико Търново:
 
Уважаеми господин Министър,
Колеги,
Дами и господа,
 
Имам честта и удоволствието да ви представя кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година.
 
Велико Търново е град феномен, град на каузи, важни за Европа и света. Тук всяка стъпка измерва вечността - наслагват се пластове от Праистория, Античност, Средновековие и Възраждане, нова и най-нова история. Царевград Търнов е наричан Втори Цариград, Трети Рим и Майка на българските градове, заради значимото си културно  влияние на Балканите и в целия православен свят в продължение на векове.
Царственият град е бил:
Център на духовността. Търновската книжовна школа  е „Вторият златен век“ не само на българския книжовен език, но и на книжовните езици на руси, сърби и румъни.
Във Велико Търново е положено началото на Втората и Трета български държави. Формирана е държавността и политическия живот на съвременна България. Днес историята и наследството са огромен капитал за Велико Търново и региона.
И както векове наред, така и днес ние искаме да предложим на Европа своята кауза: „Творим щастие“. Кауза, към която са и ще бъдат приобщени градове и държави. „Творим щастие“, защото това е бъдещето на човечеството, което търси нова мярка за прогреса. И  тя се нарича - световен индекс на щастието.
„Творим щастие“, защото за нас изкуството и културата са източник на щастие, те предоставят възможност на хората за по-добър живот.
Велико Търново споделя своята кандидатура с региона – тук днес са и представители на общините, с кошто работим. Заедно сме, защото градът и региона са свързани и се допълват като исторически и културен контекст, инфраструктура, и най-важното, оформят кръстопът на европейски и световен културен обмен. Направихме усилия да подготвим изключителна културна програма, предназначена специално за 2019 година. Състезанието започва. Ние имаме подкрепата на хората от областта, днес 50 000 души носят на ревера си този символ – пожелание за успех, за един щастлив и по-добър утрешен ден.
Независимо какъв ще бъде за Велико Търново изхода от това благородно състезание ние ще продължим да работим, защото искаме да дадем възможност на щастието да се случва. Длъжни и отговорни сме пред онези, на които принадлежи бъдещето – младите хора.  Като финал на представянето на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата много искам да видим и чуем именно тях.

Презентацията завърши с невероятно емоционалното, впечатляващо, пъстро и креативно клипче, изготвено от студентите по архитектура от EASA България, които подготвят Европейската асамблея на студентите по архитектура във Велико Търново през юли 2014 година.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.