11.05.2012 16:02

ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” чества 49-ия си патронен празник

 

С откриване на специализиран кабинет по японски език и култура започнаха проявите по повод 49-ия патронен празник на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Лентата прерязаха ректорът на висшето училище проф. Пламен Легкоступ и извънредният и пълномощен посланик на Япония у над Макото Ито.

Кабинетът е оборудван с компютърна техника за 11 025 евро по програма за безвъзмездно финансиране на местни проекти на японското правителство. Във Великотърновския университет японски език се преподава от 1993 г. В момента около 60 студенти от специалността приложна лингвистика учат езика на Страната на изгряващото слънце.

„Българската азбука и преведените на български език богослужебни книги са единствените в християнския свят, които са двойно благословени. Българският език носи генетичната ни памет, силата ни, историята ни, културата ни, бъдещето ни, духа ни, самоличността ни. Това са го знаели младият Константин Философ и по-възрастният му брат Методий. Но трябва да го знаем и ние. Можем да научим много други езици, но без българския език ние ставаме никой и се разтапяме в общото безлично пространство”, подчерта в приветствието си проф. Легкоступ.

За своята съпричастност, подкрепа и активно участие в живота на търновската алма матер с почетни плакети и грамоти бяха удостоени вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и първият дипломат на Япония Негово Превъзходителство Макото Ито. С почетни плакети и грамоти бяха отличени още директорът на Института за генетични изследвания в Москва проф. Вадим Поспелов, ректорът на Тверския държавен университет проф. Андрей Белоцерковский, проф. Патрик Льокак.

Тържественото събрание приключи с празничен концерт на Академичния хор по диригентството на маестро Петко Касабов.

Народните представители от ГЕРБ Евгени Стоев и Мирослав Петков, областният управител проф. Пенчо Пенчев, председателят на Великотърновския общински съвет Николай Ашиков, кметът на общината Даниел Панов бяха сред официалните гости на честването на патронния празник.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.