27.05.2014 15:10

Предстои четвъртото издание на Национален фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси”

На 31 май и 1 юни 2014 година, за четвърта поредна година на открита сцена в село Арбанаси се събират формации, индивидуални изпълнители и дуети от цялата страна, представящи фолклорните танцови и музикални традиции и култура на различните етнографски региони в България, за да вземат участие в Национален фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси”. Организаторите Община Велико Търново, НЧ „Иларион Драгостинов“ с. Арбанаси и кметство село Арбанаси обещават за всички гости и участници едно незабравимо преживяване сред улицата на занаятите, демонстрациите и популяризирането на българските национални традиции и обичаи.
Откриването е на 31 май от 10:00 часа на сцена, позиционирана в парка, в центъра на село Арбанаси. След откриването започва конкурсната програма, която включва изявата на 80 формации с общ брой 1 000 участници от всички фолклорни области на България. В Националния фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси” и тази година ще можем да се насладим на богатото разнообразие на българската народна музика, обичаи и носии. Ще се докоснем до тракийската, пиринската, северняшката и добруджанската етнографски области. Представени ще бъдат кукерски състави, които не са характерни за нашата фолклорна област. Характерно за тази година е големия брой заявено участие в направление автентичен фолклор.
Фестивала е важна част от кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година. Целта е в рамките на събитието да бъдат привлечени широк кръг от млади хора - участници и публика, които да се запознаят с фолклора и традиционните изкуства. Той има за цел да осъществи своеобразен синтез между фолклора и съвременните форми на изкуството.
Жури на Национален фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси” през 2014 година е в състав:
Председател: доц. Георги Хинов - главен художествен ръководител на Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ гр. Плевен
Членове: Галя Чохаджиева - Етнолог – главен уредник, завеждащ отдел „Етнография” в Регионален исторически музей, гр. Велико Търново и Цвети Радева - Етномузиколог, водещ и редактор на фолклорни предавания в програма „Хоризонт“ на БНР.
Наградният фонд на фестивала е в размер на 2 890,00 лв., разпределен за обработен и автентичен фолклор в три възрастови групи. Извън конкурсните награди организаторите връчват и следните награди:
Награда за камерно танцово изпълнение – диплом и парична премия от 100,00 лв.; Специален приз на Патрона на фестивала, кмета на Община Велико Търново – плакет, грамота и парична премия от 100,00 лв.; Две поощрителни награди – за детска/младежка формация и за новосъздадена формация (до 2 г.) – дипломи и парични премии от 50,00 лв.; Специална награда на журито – плакет и  диплом; Специална награда на публиката – плакет и диплом; Отличие за институция с най-голям брой формации, участващи във фестивала – диплом; Всички участници ще получат дипломи за участие.
Програмата ще продължи до 18:00ч., а от 19:00ч. всички участници и гости на фестивала ще имат удоволствието да се насладят на виртуозните изпълнения на Илия Илиев – Професора и формация „Илиев“, които са подготвили специална програма с изпълнения, включващи песни и инструментали от северняшка област. За първи път всички гости и участници ще имат възможността да чуят специално посветеното на фестивала „Арбанашко хоро“.
На 31.05 е осигурен извънреден автобус от Арбанаси за Велико Търново, който ще тръгне в 21:00ч. във връзка с концерта на Илия Илиев-Професора и неговата формация.
Вторият ден стартира в 9:30ч. до 16:30ч., а награждаването е от 17:30ч. Около сцената ще бъде разположена улица на занаятите и училище по рисуване. В Международния ден на детето 1 юни са предвидени специални изненади за малките гости и участници в Национален фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси”. Медиен партньор на НФФ „Насред мегдана в Арбанаси” е БНР, а спонсори на събитието са ресторант „Люляка“ и „Лактима“ АД.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.