02.04.2015 18:15

Кмета на Община Велико Търново прие Посланичката на Република Хърватия Нейно Превъзходителство г-жа Лйерка Алайбег

По време на срещата Даниел Панов припомни на Нейно Превъзходителство, че в околностите на град Задар, с който Велико Търново има установени контакти има район, който се нарича Арбанаси. Настоящият кмет на Задар е от Арбанаси и е бил министър в правителството на Република Хърватска.
Господин Панов заяви намерението и желанието си за това да се активизират отношенията с град Задар, заради големият потенциал, който това сътрудничество има, но до момента остава нереализиран. И двата града имат уникално културно-историческо наследство, крепости, стара градска част, традиционни занаяти, голяма общност от творци.
Даниел Панов сподели с посланичката, че туризмът в Хърватия е много популярен в района, хората харесват крайбрежието, Загреб, Дубровник, Сплит, Плитвичките езера. Той поиска  да се помисли и работи за организирането на дни на двата града на разменен принцип, както и взаимно участие във фестивали и пленери в различни изкуства.
Нейно Превъзходителство ще бъде в Задар през следващата седмица и ще проведе разговори с кмета на града в Хърватия, с който Велико Търново е подписал през 2008 г. декларация за приятелство за това да се активизират контактите и да се работи в много сфери на партньорство между двата града и подписване на документи за побратимяване.
Тя разказа и легендата за това как хърватите са измислили вратовръзката, като аксесоар през средните векове, за да се разпознават хърватите в армиите, на чиято страна са участвали по време на Стогодишната война.
Даниел Панов припомни, че художници от Задар преди години реализираха проект, в рамките на който върху фасадата на хотел „Етър“ бе поставена огромна „вратовръзка“.
Посланичката представи участието на посолството в рамките на Международното изложение „Културен туризъм Велико Търново“, на което Хърватия показва свои рекламни материали и туристически филми.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.