05.06.2015 14:00

Даниел Панов прие Нейно Превъзходителство Ема Хопкинс

Посланик на Великобритания в първото и посещение извън София

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов прие в първото и посещение извън София Нейно Превъзходителство Ема Хопкинс – Посланик на Великобритания.
Ема Хопкинсе първата жена – посланик на Великобритания в България. Тя благодари за отличното партньорство между двете институции и предаде на г-н Панов лични поздрави от бившият вече посланик Джонатан Алън.
Нейно Превъзходителство припомни конференцията за сигурност, британският ден на Коледа, работата с британската общност в общината, като изключително успешни и ефективни съвместни проекти на двете институции.
Тя изрази изключително приятните си впечатления от Велико Търново, от атмосферата и обаянието, от уникалният дух и романтика, които градът притежава и излъчва. Направеното за културата и културният туризъм е впечатляващо - сподели посланичката.
Даниел Панов потвърди прекрасната и успешна работа по инициатива на бившият вече посланик Джонатан Алън. Кметът припомни, че  на територията на Област Велико Търново се намира най-голямата британска общност в България. Над 600 души от тях живеят в общината. Провеждани са срещи с британски представители на бизнеса за проучване на възможността за инвестиции.
„С проектите за Хемус и Русе - Свиленград, Велико Търново става още по-стратегическо място в центъра на България и инвестиционният интерес към града и общината се засилва.
В УС на НСОРБ, чиито член съм, работим активно по процесите за реална децентрализация и за това в повече райони на страната да има повече ресурси за развитие“, каза Даниел Панов.
Нейно Превъзходителство сподели, че строителството на магистрали и пътища поражда много добри стратегически възможности за града и региона.
Според нейната оценка „Много е направено за развитието на културният туризъм в града и региона“. От президентството е разбрала колко успешно се развива този сектор от туризма във Велико Търново. На въпрос дали споделяме опита си с други градове в България и чужбина кмета Панов отговори: “Изложението „Културен туризъм Велико Търново“ е един сериозен международен форум, на който се извършва обмен на добри практики в областта на туризма. Опита на „Цареград Търнов“ е ползван от много градове в страната и чужбина. Винаги сме споделяли успешните си практики и опит в този бранш с побратимените си градове и с всеки, който е пожелал да се възползва от нашият опит.
Посланичката сподели по време на разговора, че посолството обмисля проект, за да са по-активни британските граждани в живота на местната общност. Тя е убедена, че съществуващият и утвърден отличен модел на взаимодействие във Велико Търново между общината и британските граждани ще бъде много полезен в разработването на този проект.
Кмета Даниел Панов припомни колко дейни са британците във Велико Търново, двама от тях участваха много активно в екипа, който подготвяше кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата. Много от тях имат бизнес и идеи за бизнес проекти и инвестиции в града и региона.
Посланичката изрази своето задоволство от факта, че кмета и общината подкрепят идеите и политиките за интеграция във връзка с Международният фестивал „Отворено сърце“. Кмета Панов заяви, че това традиционно е част от политиките, която провежда общината в различни направления - образование, здравеопазване, култура и изкуства“.
Традиционно провежданото по време на лятната ваканция на учениците „Училище за занаяти“ за деца дълбоко впечатли посланичката. „Много е важно традициите да се поддържат и да се предава на децата и на идните поколения“ - бяха единодушни в края на срещата си посланичката и кмета.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.