26.07.2012 12:05

Обмисля се корекция в наемните цени за общинско имущество

Промяна в Наредбата за реда на придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество подготвя общинската администрация. Поправката касае корекции в наемните цени за общински обекти, съобщи за Общинската информационна агенция Маринела Джартова, началник отдел „Управление на собствеността”.

По думите й реформата е продиктувана от множество сигнали на селски кметове, които срещат трудности при отдаването под наем на общински имоти. Джартова обясни, че наемната цена се формира в зависимост от вида на конкретния обект, предназначението, за което той се използва, местоположение, конструкция на сградата и други коефиценти.

Единственото облекчение, което ползват кметовете на населените места, е намаление на определената в наредбата цена за градските райони с 20%. Предвижда се с поправката тази ставка да бъде увеличена, за да може по-лесно да бъдат стопанисвани общинските обекти, посочи Джартова.

Тя допълни, че за последен път цените са променяни през 2009 година. Тогава с решение на Общинския съвет наемната цена е увеличена с 51% и от базисната 0,53 лева на кв. м. става 0,80 лева на кв. м. „Явно това затруднява наемателите по населена места и трябва да се помисли за възможност за облекчени условия”, коментира Маринела Джаротова.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.