31.07.2015 15:10

Заместник-кмета Ганчо Карабаджаков се срещна със студенти и колежани по медицина от ромски произход

Заместник-кмета на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков се срещна със студенти и колежани по медицина от ромски произход, участващи в летен лагер и дискусионен форум по проблемите на здравната реформа.
Срещата е част от кръглата маса: “Предизвикателствата на здравната реформа и здравните услуги в малките населени места“, организирана от „Амалипе“.
Господин Карабаджаков приветства младите хора с думите: „Радвам се от възможността да присъствам на вашият форум, защото той дава възможност да систематизирате своите наблюдения и впечатления и да помогнете в провеждането на здравната реформа в малките и откъснати населени места. Образованието, културата, социалните и здравните услуги са важни сфери на интеграцията на ромската общност. Организираният от „Амалипе“ и подкрепен от общината Международен фестивал за деца „Отворено сърце“ е прекрасна илюстрация за успешен проект в областта на интеграцията, в областта на образованието и културата за деца и млади хора“, каза господин Карабаджаков.
Младите студенти и колежани по медицина от ромски произход споделиха впечатленията и опита си от проведените от тях медицински практики в различни райони на страната. Те направиха своите препоръки и изразиха увереността си, че именно малките населени места са важна част от провежданата здравна реформа, за да получат повече хора по-качествени здравни грижи и услуги.
Целта на програмата е да се подпомогне и насърчи обучението на младите роми, които кандидатстват и завършват медицина на общо основание. Всички бяха единодушни, че има необходимост от това процесът да бъде подпомогнат, за да могат повече млади хора от тази общност да получават специализирано образование и да бъдат позитивен пример за хората в своята общност.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.