14.10.2015 13:20

100 години след създаването му и след 68 години прекъсване възстановяват Празника на Великотърновски гарнизон

Празникът на Търновския гарнизон ще бъде възстановен след 68 години прекъсване. Възраждането на традицията от началото на ХХ век е по инициатива на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса и е активно подкрепена от Община Велико Търново. Тържествено събитието ще бъде обявено на 16 октомври от началника на Националния военен университет и началник на Търновския гарнизон бригаден генерал Пламен Богданов. Церемонията ще се състои от 18,30 часа в МДТ „Константин Кисимов”, след която концерт ще изнесе фестивалният духов военен оркестър.
Бойният празник на 18 Етърски пехотен полк и 20 Добруджански е определен със заповед на министъра на войната Иван Фичев на 22 септември 1914 г.
В миналото празникът е бил военно-граждански. Започвал е с църковна служба и шествие, водено от градоначалника, епархийски представител и началника на гарнизона, имало е народни хора на Марно поле, военен парад, факелно шествие, заря.
Съвременното честване ще се доближи до автентичния облик на празника от 2016 г., когато той ще бъде включен в културния календар на Общината, когато ще се чества на датата, на която е учреден празникът - 20 октомври.
Гарнизон Велико Търново днес включва 12 военни формирования на територията на Габрово, Павликени, Стражица, Горна Оряховица, Царева ливада, Бутово и в Ресен и НВУ „Васил Левски”.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.