17.10.2015 14:30

Снежана Данева приветства участниците в събитието, с което бе възстановен празникът на великотърновският гарнизон

Изпълняващата длъжността „Кмет на Община велико Търново“ госпожа Снежана Данева-Иванова се обърна с приветствени думи към изпълнилите залата на МДТ „К.Кисимов“ участници в събитието, с което бе възстановен празникът на великотърновски гарнизон.
Госпожа Данева благодари на бригаден генерал Пламен Богданов, на всички офицери, сержанти, курсанти и кадети както за възстановяването на този празник, така и за приноса им в отстояване престижа и авторитета на Велико Търново, като център на един от големите гарнизони в България. Тя се обърна и със специални думи на благодарност към офицерите и сержантите от запаса и резерва, по чиято родолюбива идея и предложение с подкрепата на Община Велико Търново се възстановява празникът с вековна история.
Изпълняващата длъжността кмет госпожа Данева припомни важното място, което великотърновското офицерство и войнство винаги е имало и има в живота на общността на Старата столица.
„Приветствам ви, като наследници на нашите славни и достойни деди и бащи, които дадоха живота си за свободата, независимостта и обединението на Отечеството. Градът ни е изпълнен със знаците на почит и преклонение на поколения великотърновци пред паметта на тези смели мъже, които сражавайки се рамо до рамо дадоха всичко от себе си за Майка България““-каза в приветствието си г-жа Данева.
Бригаден генерал Пламен Богданов прочете своя заповед, с която в качеството си на Началник на Великотърновски гарнизон възстановява празникът на гарнизона.
Началото на празника е положено през 1914 година. В продължение на 33 години празникът е събирал военни и граждани във вълнуващо събитие, отдаващо дължимата почит на българската войска.След 1947 година празничната традиция прекъсва.68 години по-късно празникът е възстановен. От 2016 година той ще бъде неразделна част от годишният културен и празничен календар на Община велико Търново. Ще бъдат възстановени всички елементи от празничната традиция преди 100 години. Празникът ще се чества на 20 октомври с църковна служба и благослов, народни хора и факелно шествие.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.