19.10.2015 19:30

Ганчо Карабаджаков откри Четвърто Биенале на църковните изкуства

Заместник-кмета на Община Велико Търново г-н Ганчо Карабаджаков откри Четвърто Биенале на църковните изкуства в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“.
Той приветства всички участници и благодари за успешната с Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Великотърновска митрополия и партньорството на регионалната структура на Съюза на българските художници.
„В глобалният свят, който изобилства от конфликти и напрежение ние сме създали един забележителен оазис на духовността, културата и сакралните изкуства“, каза при откриването г-н Карабаджаков.
Той се обърна специално с думи на благодарност към международните участници в събитието от балканските страни и заяви, че Община Велико Търново има намерение да развива това събитие в бъдеще и да го прави още по-мащабно и още по-престижно.
Тържествен водосвет и молебен отслужи Отец Славчо, а към присъстващите с приветствени думи се обърнаха доц. д-р Евгени Николов, декан на Богословския факултет и доц. Прашкова от ВТУ "Св. Св, Кирил и Методий".
Събитието е важна част от програмата на Община Велико Търново за честването на 830-годишнината от въстанието на братята Асен и Петър и възстановяването на Българската държава, както и на 750-годишнината от възстановяването на Търновската митрополия.
Заместник-кмета на Община Велико Търново връчи специална грамота за участие на Професионална гимназия по приложни изкуства в гр. Трявна.
Той удостои с награда и спечелилият първо място в конкурса за изписване на търновски светец. Наградата спечели Ивайло Цветков, който тази година е завършил специалност ‘’Църковни изкуства’’ и е участвал с иконата на Св. "Теодосий Търновски".
Осем работи, дело на седем автори са участвали в конкурса за изписване на търновски светец.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.