16.08.2012 12:15

Книгата „Архаични символи в бродерията” ще бъде представена в музей „Сокай"

Книгата „Архаични символи в бродерията” ще бъде представена от 17 часа днес в първия частен етнографски музей у нас – „Сокай”. Автор на изданието е Ирен Ангелова – Ямами. Освен като изследовател, тя се подвизава и като преподавател-практик, тъй като води курсове по ръкоделна техника в Япония. Ямами е инициатор и за създаването в България на работилница „Седянка”.

Книгата „Архаични символи в бродерията” е плод на дългогодишни проучвания на Ирен Ямами в областта на бродерията, шевиците и различни други ръкоделия. С този интересен междукултурен паралел авторката разкрива мистериозните пътища, криещи се зад символиката на бродерията и тъкачеството. С поредната си книга Ямами изпраща послание към всички читатели да преоткрият и опознаят незаменимото богатство на българската традиционна шевица.

Мястото за презентирането на новата книга не е избрано случайно. Музей „Сокай” е идеален за целта, защото в него е подредена тематична за случая изложба, озаглавена „Нишката”, смятат от културната институция.  Богатата експозиция представя над 550 експоната, повечето от които са ръчно тъкани традиционни изделия от началото на XIX век. В изложбата посетителите ще имат възможност да видят нагледно българското проявление на главния мотив, който Ямами разглежда в своята книга.

След 17 часа днес вратите на музей „Сокай”,  ще бъдат отворени с вход свободен за всеки, който желае да се потопи в света на символите, представен ни от Ирен Ямами.  Музеят се намира на улица „Иван Вазов” 35, на около 400 метра от главния вход на крепостта „Царевец”.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.