04.12.2015 14:00

Кметът Даниел Панов и посланикът на Казахстан Темиртай Избастин обсъдиха създаването на дългосрочни партньорски отношения

Кметът на Велико Търново Даниел Панов и посланикът на Казахстан в България Темиртай Избастин обсъдиха създаването на дългосрочни партньорски отношения между старата българска столица и град с подобна роля и значение за чуждестранната държава. Взаимното желание за сътрудничество се отнася за сферите на културата, туризма, образованието, а също и за развиването на двустранни бизнес връзки.
Идеята на Даниел Панов Велико Търново да създаде партньорство с град в Казахстан, който е университетски център с богато културно-историческо наследство. Посланик Темиртай Избастин обясни, че на описанието отговаря старата столица Алмати /Алма Ата/, която е и най-големият град в държавата. Даниел Панов обясни, че при установяването на партньорски отношения посланиците на съответните държави предлагат даден град, тъй като най-добре са запознати с локалните особености, а Великотърновският общински съвет одобрява предложението за сътрудничество.
Посланикът на Казахстан остана впечатлен от красотата на Велико Търново, от характера му на мултикултурен център и от многобройните забележителности и исторически паметници. Чрез Темиртай Избастин Даниел Панов отправи покана бизнес делегация да посети България и старопрестолния град. „Може да се включите в Международното изложение „Културен туризъм”, което ще се проведе през април следващата година, а ваши състави да вземат участие в Международния фолклорен фестивал идното лято”, каза още кметът на Велико Търново.
По време на срещата бяха обсъдени възможностите за обучение на студенти от Казахстан във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и НВУ "Васил Левски", както и за насърчаване на износа на български продукти. Посланик Избастин остана впечатлен от стратегическото място на Велико Търново на международната карта, след като разбра, че в близко бъдеще край града ще се пресекат магистрала „Хемус” и европейският коридор Хелзинки – Истанбул. Част от него ще е високоскоростният път Русе-Велико Търново, който се проектира в момента.
Председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов сподели, че в двустранните отношения вече е направена първата крачка – спечелването на доверието на институционално ниво. Той също изрази мнение за добрата основа на бъдещото сътрудничество в сферите на образованието, културата, туризма и бизнеса. В края на срещата кметът Даниел Панов, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов и посланикът на Казахстан Темиртай Избастин си размениха символични подаръци – сувенири, литература и рекламни туристически материали. 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.