17.02.2016 17:00

Близо 7000 души във Велико Търново изпратиха Трифон Иванов в последния му път

Кметът Даниел Панов в прочувствено слово: „Загубихме верен приятел, символ на Велико Търново, достоен син на България и легенда на футбола”

Близо 7000 души от Велико Търново, България и целия свят се събраха в Двореца на културата и спорта в старопрестолния град, където се поклониха пред тленните останки на Трифон Иванов и го изпратиха в последния му земен път. Да се простят с „Железния защитник” и почетен гражданин на старата българска столица пристигнаха неговите съотборници от Пеневата чета от САЩ ’94, сред които Христо Стоичков, Красимир Балъков, Йордан Лечков, Наско Сираков, Илиян Киряков, Цанко Цветанов, Борислав Михайлов, Даниел Боримиров. Последно сбогом с Туньо си казаха също именитите треньори Димитър Пенев, Георги Василев, Христо Бонев, както и колегите му от Етър.
„Аз и моето семейство загубихме един от най-верните и добри приятели. Велико Търново загуби един от съвременните си символи. България загуби достоен син, а светът – футболна легенда. От днес Трифон Иванов ще играе своя фантастичен футбол на небето, редом със световните легенди”, каза в прочувственото си траурно слово кметът Даниел Панов. „В моето съзнание, спомен, ум и сърце Трифон ще живее вечно. Почтен българи и достоен великотърновец са думите, които го описват най-добре. Сбогом, скъпи приятелю, нека е вечна паметта ти”, каза още Даниел Панов. Той припомни големите заслуги на футболиста както за България, така и за развитието на футбола и спорта във Велико Търново.
Даниел Панов обяви, че в чест на „Железния защитник” ще бъде учредена ежегодна награда за млад и талантлив футболист, която ще носи неговото име. „Ще бъде организиран и международен турнир по футбол „Трифон Иванов”, който ще е за деца и юноши”, каза още кметът.
Съболезнователни адреси бяха прочетени от името на президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов. От името на министър Красен Кралев Трифон Иванов бе посмъртно удостоен с най-високото отличие за спорт – „Венец на победителя”. То бе връчено на близките от съветника на Кралев Гошо Гинчев.
Паметта на Трифон Иванов бе почетена от заместник-кметовете на Велико Търново Снежана Данева-Иванова, Ганчо Карабаджаков и проф. Георги Камарашев, от председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, от общински съветници, представители на институции, училища, университети, обществени организации. Присъстваха също спортисти от различни поколения и хиляди граждани.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.