28.08.2012 17:21

Мраморна плоча ознаменува петата годишнина на Дома за стари хора в Балван

В Балван отбелязаха 15 години от дейността на Дарителското сдружение „Св. Иван Рилски” и пет години на Дома за стари хора, създаден по проект на сдружението.

Мраморна плоча, съдържаща информация за социалната институция, откриха Благовеста Факирова, председател на сдружението, Веселка Иванова, директор на дома и Росица Димитрова, директор на дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Общината. Домуващите получиха икона на Света Богородица и шевна машина.

Двадесет са в момента потребителите със средна възраст 85 години. За тях се грижат 10 души персонал, лекар и стоматолог. Най-възрастната жена в дома е на 92 години. 235 000 лева са вложените средства, за да се превърне селската здравна служба в Балван в един от най-добре уредените домове в страната. „Наскоро, с 10 000 лева общински средства, приключихме ремонт на покрива и отстранихме корозията от стените. Със земната маса подравнихме и облагородихме двора”, информира Иванова. В момента тя проучва възможностите отоплението да премине от нафта на пелети, което ще е по-евтино и за дома и за възрастните хора.

Над двадесет са проектите реализирани досега от дарителското сдружение „Свети Иван Рилски” на стойност 700 000 лева. С първия от тях е ремонтиран и реставриран местният храм, затворен повече от 40 години. Всички проекти имат своята благотворителна мисия. По-атрактивни са „Мисия без граници – до всеки дом на село”, „Отвори очи! Има кой да ти помогне”, „Предай по-нататък”, „Полиция, местна власт, гражданско общество”. По проекти на сдружението са изградени кризисен център, полицейски участък, кухня и социален патронаж, информационен център и др. Обхванати са и селища от цялата област.

„До края на годината сдружението ще има ново ръководство”, потвърди Факирова. Отговорностите на председател ще поеме Веселка Иванова, сега член на Управителния съвет, а на секретар – Благовеста Факирова-младша, внучка на създателката на неправителствената организация.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.