29.08.2012 12:18

Всички учебни сгради в Община Велико Търново ще бъдат ремонтирани за началото на учебната година

Всички училища на територията на общината, които работят на делегирани бюджети, са отделили средства за ремонтни дейности през лятната ваканция.

"Учебните сгради са в добро състояние и са готови да посрещнат своите възпитаници", заяви за Общинската информационна агенция директорът на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” Пенка Игнатова.

За строително-монтажни работи в ОУ „Бачо Киро” са похарчени 56 000 лв., в ПМГ „Васил Друмев” и в ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров” по 15 000 лв., в ОУ „Димитър Благоев”  са вложени 7900 лв., а в СОУ „Вела Благоева” – над 13 000 лв. С 3000 лв. са обновени и класните стаи в основното училище в село Леденик, посочи Игнатова.

С над 100 000 лв. общински средства са ремонтирани и детските заведения в общината. Направена е външна изолация на ЦДГ „Соня”. Укрепена е южната тераса на ЦДГ „Евгения Кисимова”. С нов кухненски блок разполага вече ЦДГ „Слънце”. Освежени са занималните в ОДЗ „Ален мак”, а в ЦДГ „Ивайло” – санитарните възли.

„Във всички детски градини са закупени компютърни конфигурации, защото е в ход въвеждането на програма за електронно събиране на таксите”, съобщи още Пенка Игнатова. По думите й системата пилотно ще се прилага от началото на финансовата 2013 г. и ще допринесе за по-голяма прозрачност в работата на административно-техническите служби в градините.

654 деца са първокласниците в общината, с 53 повече спрямо учебната 2011/12 г. От тях 558 ще бъдат част от целодневна организация на обучение.

За изпълнението на задължителната занималня и в трети клас от тази година са разкрити девет нови възпитателски места. По четири в ОУ „Бачо Киро” и СОУ „Вела Благоева” и едно работно място в ОУ „Димитър Благоев”. За възпитателите в първи, втори и трети клас училищата получават допълнителна субсидия по 427 лв. на ученик.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.