30.08.2012 12:38

Въздушни мечти политат над старата столица

Хиляди балони ще полетят над Велико Търново през уикенда по време на пърформанс „Въздушни мечти”, който е част от проект “Арт лято 2012” за създаване на постоянна сцена за културни прояви в пространството пред Художествена галерия „Борис Денев”.

По време на събитието на мястото с балони ще бъде издигнато логото на кандидатурата на Регион Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година. Акцията ще започне утре в 16,00 ч. с детско арт парти. Всеки желаещ малчуган ще може да рисува с бои и спрейове върху балон и да привърже към него свое послание - мечта. Децата ще могат да правят “въздушни” рисунки и в следващите два дни, а на 2 септември – неделя, балоните им ще бъдат пуснати да се реят в небето над старата столица от площада до Художествената галерия.

В същото пространство на 1 и 2 септември (събота и неделя) ще бъде реализиран проектът „Рибата” по идея на художника Деян Иванов. Авторът, с подкрепата на Арт група „Дупини”, приятели художници и доброволци, ще изработи обемна прозрачна риба, която ще бъде напълнена с над 1 000 балона с хелий. Инсталацията ще бъде привързана в района, след което балоните ще бъдат “изсипани” като гигантски зърна, наподобяващи хайвер.

Акцията и в двата дни е с начален час 15,00. В Арт пърформанса „Въздушни мечти” могат да участват всички желаещи ентусиасти, а организаторите разчитат на подкрепата на доброволци за реализация на мащабното шоу с балони в центъра на старата столица. Проектът “Арт лято 2012” за създаване на постоянна сцена за културни прояви в пространството пред Художествена галерия „Борис Денев” в близост до Паметника на Асеневци стартира в началото на август и ще продължи през целия септември.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.