05.10.2016 17:00

Кметове и експерти от Молдова се запознаха с управлението на отпадъците в община Велико Търново

Делегация от Молдова посети Велико Търново, за да се запознае с процесите по интегрираното управление на отпадъците на територията на общината. Групата от 43 кметове, политици на местно ниво и експерти в различни институции бе приета от заместник-кмета проф. Георги Камарашев. Заедно те посетиха новото регионално депо край с. Шереметя и проведоха работна среща в Община Велико Търново.
Гостите от Молдова видяха на място как функционира една от най-съвременните в България системи за управление на твърди битови отпадъци. Тя бе изградена по европейски проект за 33 милиона лева и обслужва общините Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Елена, Стражица и Златарица.
По време на работната среща проф. Камарашев запозна чуждестранната делегация с историята, съвременния профил и икономиката на община Велико Търново, както и с управленската структура в местната администрация. Представена бе и подробна информация за новото регионално депо. Обсъдени бяха също въпроси, свързани с формирането на таксата за битови отпадъци, законодателството в сферата на опазването на околната среда и бъдещите инвестиции в тази област.
Гостуващата група включва кметове на общини и населени места, експерти от министерствата на околната среда и на регионалното развитие и строителството в Молдова, представители на агенции и общински предприятия, работещи в сферата на управлението на отпадъците и опазването на околната среда.

 

 
© 2020 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.