19.10.2016 16:31

„Лирово дърво“ вече краси парк „Света гора”

Велико Търново стана част от кампанията „Дърво на Европа“

„Лирово дърво” /Liriodendrontulipifera/ вече е част от най-новия парк във Велико Търново „Света гора”, който за кратко време се превърна в предпочитано и любимо място за спорт и отдих както на жителите, така и на гостите на старопрестолния град. Със засаждането Велико Търново се включи в инициативата „Дърво на Европа”, която се провежда едновременно в деветнадесет европейски държави и е посветена на 25 годишнина от създаването на Европейската асоциация на производителите на разсадникови стоки.
В засаждането се включиха заместник-кметът на община Велико Търново професор Георги Камарашев, представители на Асоциация на производителите на декоративни растения в България и представители на холандското посолство у нас.
Фиданката на лировото дърво бе предоставена от Асоциацията. Растението се отличава с необичайните си ароматни цветове, приличащи на лале, откъдето идва и наименованието му. Произлиза от род покритосеменни растения от семейство Магнолиеви. На височина може да достигне до 30 метра, а в края на всеки летен сезон придобива яркозлатист цвят.
В насажденията стъблото е с високо разположена корона, а при свободно растящите екземпляри е ниско разположена и овално закръглена. Цъфтежът е след разлистването през май-юни. Лировото дърво предпочита пряката слънчева светлина, редовно поливане и богата и дълбока почва. Видът е силно устойчив на ниските температури и издържа до -35 градуса.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.