30.01.2017 14:00

Над 1600 тона сняг са разчистени от улиците на Велико Търново

Над 1600 тона сняг са разчистени от улици, паркинги и обществени пространства във Велико Търново. Толкова е приблизителната маса на снежните купчини, които са премахнати от различни части на града и транспортирани извън рамките му. В дейността участваха няколко фирми партньори на Община Велико Търново, които осигуриха багери, фадроми и самосвали.
Във връзка с очакваното в края на седмицата затопляне общинска комисия под ръководството на заместник-кмета проф. Георги Камарашев следи за състоянието на речните корита и хидротехнически съоръжения на територията на общината. Още преди началото на зимния сезон бяха взети мерки за осигуряване на проводимостта на реките. Близо 2 километра брегови ивици в урбанизираната зона на р. Янтра бяха почистени от наноси, премахнати бяха и изкуствени земни образувания в коритото.
Всички 18 язовира край Велико Търново и населените места, които са общинска собственост и нямат наемател или концесионер, са обезопасени. Назначен бе оператор - хидроинженер, който контролира състоянието на водоемите и прилежащата им инфраструктура, отговаря за техническата им поддръжка и експлоатация. Още в началото на зимата водоемите „Мотела”, „Вятъра”, „Бинев дол” /край с. Леденик/ и „Тъмни лък” /до Дебелец/ бяха изпуснати.
Издадени са предписания на кметовете и кметските наместници, както и на наемателите и ползвателите на язовирите за следене на нивата на водите и състоянието на водоемите.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.