31.01.2017 13:00

Великотърновци отдадоха почит на бележития държавник Стефан Стамболов

Обществеността във Велико Търново си спомни за родения в старопрестолния град бележит българин, виден революционер и държавник Стефан Стамболов. С военен ритуал и общоградско поклонение в Старата столица бяха почетени 163 години от рождението на строителя на съвременна България. Ученици от Старопрестолната гимназия по икономика припомниха за живота и делото на Стамболов с литературно-музикално произведение. По традиция бе произнесено и историческо слово, автор на което бе проф. Милко Палангурски от Великотърновския университет.
„Стефан Стамболов трябва да бъде пример за всички политици. Делата му отреждат водещо място сред най-великите и бележити българи. Ревностен родолюбец и революционер, милеещ за свободата на България, като министър-председател Стефан Стамболов поставя основите на съвременната, свободна, независима и модерна българска държава. Нека сведем глави и почетем паметта на един велик българин и държавник, чиито дела са признати в цяла Европа. Нека бъдем единни в действията си и по примера на велики българи като Стефан Стамболов да надграждаме, а не да рушим. Всеки политик и народен представител трябва да се вслушва в гласа на народа, да милее за страната си, за градовете и населените места”, каза кметът на Велико Търново Даниел Панов. Той призова политиците да четат повече история, да се учат от бележитите българи и да следват примера им.
В знак на признателност и почит граждани и представители на институции, организации и академичната общност положиха цветя и венци пред паметника на Стефан Стамболов.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.