04.05.2017 14:31

ОББ представя не/познатата романтика от златния си фонд във Велико Търново

Картини от Златния фонд на Колекцията на ОББ ще бъдат изложени от утре до 27 май в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, входът е свободен

Велико Търново е осмата спирка на изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ от Златния фонд на Колекцията на Обединена българска банка. Градът, вдъхновил редица живописни платна, от които струи неповторима романтика и характерна атмосфера, ще посрещне емблематичните за българското изобразително изкуство картини на ОББ. Творбите ще бъдат представени в  Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ от 12 до 27 май. Изложбата е с вход свободен.
Жителите и гостите на Велико Търново ще имат възможността да се насладят на непознатите творби на едни от най-именитите и добре познати български художници. Посетителите на изложбата ще могат да видят красотата на живописния град през очите на родената в Търново талантлива художничка Иваничка Панева. Маслените й платна „Велико Търново зиме“ и „Панорама ІІ“ показват града в неговия светъл колорит и тиха хармония. Признатият у нас и по света живописец Иван Христов пресъздава красотата на Търново и природата край града в своята картина „Пейзаж – Търново“. Сред акцентите на „НЕ/ПОЗНАТИ“ във Велико Търново е и „Селска идилия“ на Деньо Чоканов, също родом от Търново, рисувана през 30-те години на миналия век.
Освен творбите на класици и съвременници, изложбата включва и експозиция от специално подбрани ценни антикварни предмети от Колекцията на Банката – уникални пишещи и сметачни машини, стенни часовници и др. Интересните експонати са своеобразно ехо от историята на банковото дело у нас.
Цялата Колекция на ОББ се състои от 225 творби, разделени в три фонда – златен, сребърен и бронзов. Всички произведения на изобразителното изкуство и антикварни предмети са били част от интериора на различни клонове на ОББ. Близо пет години са продължили съвместните усилия на служители на Банката, експерти в изкуствознанието и реставратори, за да опишат, заснемат и реставрират произведенията от всички клонове на ОББ в страната.
„НЕ/ПОЗНАТИ“ се реализира по повод 25 години Обединена българска банка. До края на годината 47-те творби от Златния фонд на Колекцията на ОББ ще бъдат представени в още шест големи български града. Проектът затвърждава познатия имидж на Банката на ценител и спонсор на стойностни инициативи, свързани с изкуството и културата у нас.  
Може да разгледате цялата Колекция и да намерите повече информация за авторите, творбите и инициативата на официалния сайт на банката.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.