03.12.2012 14:30

Кметът на Община Велико Търново се срещна с жителите на село Шереметя

Кметският наместник на селото Пламен Петев направи отчет на първата година от мандата си. Бюджета на кметството е 54 000 лв. Осъществен е ремонт на кметството с 3000 лв., като е подменена дограмата на кметството. Използвани са 12 000 лв. по инвестиционна програма за ремонт на пътища и улици. По „Местни инициативи”  е реализиран проект за облагородяване и благоустрояване, като е направена ограда на паметника във връзка с честване на 100 годишнината от Балканската война, както и чешма, пейка в църковният двор, като за тях са инвестирани 5 500 лв. Почистена е детската площадка, поставена е ограда.

С дарения е направена стенопис на западната страна на църквата, на Архангелов ден, който е храмовият празник на църквата, когато стенописа е бил завършен и представен на жителите на селото.

Отпусната е бройка за уредник на младежки клуб, който временно функционира в помещението на женското дружество. През 2013 г. ще бъде оборудван младежки клуб. Редовно се коси и се почистват обществените пространства в селото и гробищният парк. Работи се  много добре с новоназначеният полицейски инспектор.

Подготвя се проект за инвестиционната програма, за направа на още една чешма в гробищният парк, ремонт на оградната мрежа, пейки и навес за подавки, както и отводнително съоръжение в район на селото. Ще продължи облагородяването на терена около автобусната спирка. Съществува проблем с ликвидирене на последиците от ремонти на ВиК. Селото се обслужва от ВиК Лясковец и това усложнява процедурата и сроковете за извършването на тези ремонти.

„Обещах климатик на Клуба на пенсионера и инвалида. Процедурата по обществената поръчка приключи преди няколко дни и до 15-ти декември климатикът ще бъде доставен и монтиран” - заяви Кметът на Община Велико Търново г-н Даниел Панов.

Частично са направени тротоарите по главният път. Агенция „Пътища”, през пролетта, ще довърши дейността по направата на тротоарите, както и ремонтите по асфалтирането на пътя. Обжалването на процедурите приключи, изготвят се документите за ПУП и се работи по идейният проект. През лятото вероятно ще се обяви процедура за изграждане на сметището. Ще бъде ремонтиран пътя до сметището. Сепарирането и компостирането на разделно събраните отпадъци е първият етап. Проекта се движи в срок, който е финансиран с европейски средства. Има идеи на частни инвеститори да се произвеждат био горива.

 Жителите на селото изказаха своите благодарности за организиране на среща на граждани на селото с кмета и представители на полицията, за ремонта на пътя и изграждането на тротоара, за изграждането на младежки клуб и за това, че в селото няма кражби.

Поставен беше  въпрос за неефективност на охранителната фирма. Според наблюдение на жителите често отсъстват представители на фирмата за охрана. Кметът на Общината отговори, че договора на фирмата  е до началото на строителството на новото сметище.

Беше поставен въпрос за канализацията в район на селото. Г-н Даниел Панов отговори, че са осигурени средства, като предстои до няколко дни, след приключване на работата в село Пушево, да започне работата по този проект. След края  на срещата, Кметът на Общината отиде на място, за да огледа състоянието на обекта.

Според жител на селото е започнало нерегламентирано изсичане на горският масив в района. Почти е изсечена гората, дънерите са изкоренени, запалени, земята е превзета, извършва се самоуправство. Иван Каназирски възложи на КАТ да направят предложение до „Пътна инфраструктура”, за да се прецени дали това е възможно. До седмица ще бъде решен проблема с нарушение, свързано с паркиране на няколко автомобила на тротоара в един от районите на селото. Ще бъде проверен и сигнала за самоуправствени действия и отправени заплахи. До седмица ще бъде организирана среща с фирмата, която осъществява охраната на сметището, за да се подобри дейността и ефективността.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.